58.499 km

I dag kørte jeg bilen til PC’s værksted nær Tølløse. Robometeret pippede allerede omkring 90 % restkapacitet ved 100 ampere. Da jeg nåede frem var der 48 % restkapacitet.

Robometeret indikerer at det er i de to kasser foran der er svagheder i forhold til den bageste kasse, spændingen pr. blok bliver mere end 0,05 Volt lavere for end bag, når der trækkes meget strøm.

Jeg skilte det nødvendige ad for at kunne åbne 3’er kassen for første gang. Originale blokke fra 13 jul 1999. Med oliefingre på siden af blokkene – de har vist været taget ud før. Med batteritesteren kunne jeg afgøre at spændingen efter 10 sekunders testbelastning faldt fra 6,4 Volt til 5,9 Volt. Det er lidt lavt i forhold til at der skulle være 48% restkapacitet, de burde kunne holde 6 Volt. Det var det samme for alle 3 blokke, så der var ikke en bestemt synder at udpege (og udskifte).

Jeg samlede det hele igen, spiste frokost, samlede værktøjet og nussede lidt om bilen mens den ladede en time, og kørte hjemad da kapacitetsmåleren viste 70%.

Fandt heldigvis en hestetrailer der kørte 80 som jeg kunne tailgate på motorvejen hjemad, det mindsker luftmodstanden.

Hentede senere min datter hos en veninde, så bilen endte med 6% restkapacitet efter ca. 90 km’s kørsel.

Jeg funderer lidt over om det kan være den tidligere ejer der har påfyldt batterivand uden først at køre den særlige vedligeholdelsesladning, der hæver elektrolytniveauet. Hvis batterivand påfyldes uden vedligeholdelsesladning først, så kan elektrolytten senere “løbe over”, og dermed fortyndes ved efterfølgende vandpåfyldninger.

3’er kassen var den der tog mest vand pr. blok ved seneste vandpåfyldning.

Det kan bare ikke passe, når rækkevidden er som den skal være, for alle batterierne.